För det mesta meningslöst. Särskilt utomhus. Skyddar inte mot virus–de är enormt små och du andas ut dem. Spott och hosta är försumbara spridare. Vetenskapen kring detta är tunn och dålig och det är mera av tradition som munskydd bärs inom vården än av vetenskapligt bevisade skäl. Traditioner som har sin grund i de gamla grekernas miasma-idéer. En litteraturstudie antyder dock att munskydd kan minska risken för patientinfektioner i samband med implantationskirurgi (Marson BA et al. 2020). Den omtalade Danmask-19-studien eller Bangladeshstudien rörande Corona är däremot oanvändbara. Den danska studien var ett ambitiöst testskott i mörkret som inte gav napp. Bangladeshstudien var mer ett säljargument än seriös vetenskap.
Idag kan man knappast påstå att friska dör. Förr, på 1800-talet och 1700-talet, när 40% av de som dog varje år var barn 0 till 7 år, så kan man definitivt påstå att friska dog. Idag, när nästan 90% av dödsfallen inträffar i gruppen 65+ och 50% av dessa är inlagda på särskilt boende ("ålderdomshem"), en sorts hospice för gamla nära döden, så kan man tyvärr inte påstå att friska dör. Tack vare frånvaron av svält och den moderna sjukvårdens landvinningar lever de flesta idag helt enkelt så långt som bara är möjligt utifrån de personliga förutsättningarna och vilken tur de haft i DNA-lotteriet.
En vanlig missuppfattning är att vaccin skyddar. Syftet med vaccin är faktiskt att smitta dig med en liten dos av smittämnet (ofta virus eller bakterier). Förhoppningen är att du får en mild version av sjukdomen. Vaccinet gör alltså ingenting. Ditt immunförsvar gör allt jobb. Traditionella vaccin smittar dig med hela organismen, men vissa moderna använder smådelar. Oavsett metod så kommer ett antal personer att ändå bli allvarligt sjuka av vaccinet. Det går inte att skilja mellan sjukdom orsakad av vaccinet och av det riktiga viruset (men man kan t.ex. märka upp vaccinet med radioaktiva isotoper.) Varje krona slösad på att vaccinera personer som genomgått naturlig sjukdom är en krona som i stället hade kunnat rädda livet på barn och unga som lider av cancer eller andra livshotande sjukdomar.
Här blir det lurigt. Det är liksom båda ja, nej, kanske samtidigt. Bra ibland, meningslöst ibland. Att tvätta händer för att minska risken för barnsängsfeber eller risken att få i sig vissa parasiter eller organismer som orsakar magsjukdomar kan fungera. Men när det gäller förkylningar och influensa har det sannolikt ingen effekt. Vad som är bästa tvättsättet är också oklart. T.ex. så verkar varmluftstorkar öka mängden bakterier på handen, medan pappershanddukar minskar den något. Alkoholbaserade handtvättmedel skiljer sig nästan inte från alkoholfria – överraskande nog. Antibakteriella medel är förvisso lite bättre än vanlig tvål & vatten, men riskerar att slå ut de hjälpsamma bakterierna på din hud (orsaken till varför de som tvättar sig för ofta får svampinfektioner på t.ex. axlarna...). Dessutom har forskare ställt sig frågan om det konstanta ansiktspetandet (med otvättade händer) är ett sätt att träna immunförsvaret med låga doser av patogener – alltså en sorts självvaccinering... Saknas högkvalitativ forskning helt enkelt.
How to start a free website - Check this